Vi lar oss ikke irritere, gjør vi vel? :-)

Jeg har vært på sånn dagsseminar med jobben. En sånn dag som skal bedre arbeidsmiljøet og få oss til å sette pris på hverandre som kollegaer. Egentlig har jeg vært med på flere av de. Da tenker du kanskje: " åja, et av de der bla bla bla kursene" eller "ja vi var vel også på ett sånt, men hva snakket vi om?" eller noe i den dur. Jeg har vært på mange kurs og seminarer både som leder og som medarbeider. Og ja; noen av dem bare svever forbi og blir glemt. Så ærlig er det vel lov å være.

Men akkurat dette seminaret, som det faktisk er to år siden jeg var med på, sitter som spikret og har gjort en forskjell. Det var et seminar som vi i ledergruppa hadde planlagt nøye. Det skulle settes av en hel dag, noe som i seg selv er en utfordring når vi jobber i en serviceavdeling og har fullt opp med pasienter døgnet rundt. Men ved å dele oss i grupper gikk det fint. Det var leid inn ekstern foredragsholder og det var planlagt mat og underholdning på kvelden. Denne dagen gjorde et solid innhogg i budsjettet og vi hadde derfor forhåpninger om at det skulle bli et anderledes seminar, ett som ville nytte. Foredragsholderen var både provoserende og kontroversiell. Han hadde ytringer som engasjerte mange og det ble til tider ganske god temperatur :-)

Ett av hovedtemaene var irritasjon. Hva irriterer i oss over, hvorfor irriterer vi oss og hvem irriterer vi oss på? Sentrale spørsmål som vi til daglig ikke reflekterer så mye over kanskje. Vi bare gjør det. Han mente altså at det ikke er noe som heter å irritere seg på noen eller noe. Det er kun deg selv som irriterer deg. Du kan kontrollere irritasjonen. Irritasjonen er ditt ansvar og ingen andres. Nå skal det sies at han dro den langt ut og til ytterste konsekvens, men jeg tror kanskje at det var akkurat det som fikk det til å funke.

Poenget er at ved å slutte å irritere seg over det andre gjør og heller overse det eller gjøre noe med det,  så får du det greiere med deg selv. Det er ingen andre enn du selv som kan endre deg. Så neste gang det bare er en tom hylse der dorullen skulle hengt så bare henger du opp en ny rull istedet for å irritere deg på at den som tok siste tørket skulle hengt opp en ny.  Eller gå ut med søpla selv om det er noen andre som har fyllt den helt til randen. Det koster deg mye mindre enn hvis du tar det med deg ut i stua. Kanskje blir det en hyggeligere kveld også :-) For ofte er det disse små tingene og uvanene som vi alle har et snev av. I allefall tok jeg dette med meg hjem og det ble ganske mange "jeg lar meg ikke irritere" den første tiden. Det ble litt sånn fleipete først, men på sikt så ser jeg helt klart at dette har gjort min hverdag enklere. Så når jentene mine irriterer seg på hverandre for stjeling av klær og sminke og andre viktige saker må de lære seg å finne løsninger for sin egen del framfor å prøve å endre de andre. Det er ikke like enkelt alltid, men jeg tror allikevel på at hver enkelt får det bedre på den måten.

En annen ting på det samme kurset var kommunikasjon og regler for dette. Det skal jeg ta en annen dag for nå skal jeg på jobb :-)

 

 

2 kommentarer

J

04.nov.2010 kl.17:12

Jeg øver hver dag.. <3

Nina Sevaldsen

05.nov.2010 kl.08:07

Heia Toril! Stor livsvisdom dette.

Tante Nina

Skriv en ny kommentar

hits