Glutenfrie kakemenn :-)Jeg har fått tilbakemeldinger fra mange av dere som ønsker oppskrift på hvite kakemenn. Det tenkte jeg å innfri i dag :-)

Oppskriften er opprinnelig fra min families bakeri og har vært benyttet i flere generasjoner. De er knallgode og egner seg godt som glutenfrie.

Vanligvis bruker jeg Semper Mix på denne oppskriften. Jeg synes det gir den beste smaken. En liten ulempe er at de kan bli litt porøse. Det avhenger veldig av melkvaliteten og varierer fra gang til gang. Det hjelper å tilsette fiberhusk. Dette gjør også at de ikke kleber så innmari i ganen. I går prøvde jeg å lage en deig med Jyttemel. Kakemennene ble da mye fastere, men litt kornete. De får også en liten bismak av bokhvete, som jeg ikke synes er noe godt. Men det er smak og behag. Så tipset mitt er at du prøver deg litt fram og finner kombinasjonen som passer deg best. Uansett har du denne oppskriften som et godt utgangspunkt :-)

KAKEMENN

200 gram mykt smør

200 g sukker

2 dl lunken melk

1/2 ts hjortesalt

litt bakepulver

1 ts fiberhusk

ca 600 gram mel ( avhenger av type)

Jeg hadde tatt trinn for trinn bilder også her, men noen hadde vært effektiv og slettet dem fra minnekortet.... Så jeg skal forklare så godt jeg kan :-)

Rør sukker og smør hvitt

Bland inn melk og fiberhusk og la dette blande seg så godt som mulig. Skrap smøret ned fra kanten etterhvert.

Tilsett hjortesalt, bakepulver og mel litt etter litt og bland godt til deigen er passe fast

La deigen hvile litt før du kjevler den ut og stikker ut figurer. Når deigen hviler,setter den seg litt og blir lettere å jobbe med.

Stek figurer ved 180 grader i 8-10 minutter

Avkjøl dem på rist og oppbevar dem i tett boks. De egner seg veldig godt til frysing, noe som gjør det enkelt å forsyne barnehage og skole med. Singelfrys dem og ha på lur til en anledning der de andre får kakemenn dukker opp :-)

Jeg pyntet med melis/eggehvite i dag, men de kan også bare være helt uten pynt. Et annet alternativ er å ta litt konditorfarge på en fyrstikk og tegne på det mønsteret du ønsker :-)


 

8 kommentarer

katrine

09.des.2011 kl.14:21

åhh, jeg er så glad for at jeg fant bloggen din :) har ei jente på 2 år med glutenallergi (hatt glutenfrikost i 9 mnd nå) og jeg har mistet helt gnisten til å bake. Er veldig glad i å bake gjærbakst, men etter at Andrea fikk diagnosen cølikai så forsvant gleden. Nå skal jeg hjem å prøve meg på både lussekatter og kakemenn :) Tusen takk :)

Ha en riktig god jul og ett godt nytt år :)

snuddpaahodet

10.des.2011 kl.10:14

katrine: Jeg har tre barn med cøliaki selv og det har vært viktig at det de spiser ikke er bare for å bli mett. det har også vært viktig at de skal ha det som andre tar som en selvfølge. Derfor har jeg eksprimentert MYE, og det har,som med deg, gått veldig opp og ned med piffen. Men stå på Katrine! Andrea blir glad for det en dag :-) Det å ha noen godbiter i fryseren i barnehagen er en lettvint forsikring for at hun skal ha ennet enn frukt når de andre har kaker og boller :-) Jeg håper du finner masse godt på bloggen og jeg lover å fortsette å eksprimentere for dere :-)

Ha en super jul!!!

Linda

14.des.2011 kl.09:02

Heisan:) Takk for en helt fantastisk blogg! Disse kakemennene smaker helt himmelsk! så nå baker vi for 3 gang før denne julen:) alt jeg har funnet her hos deg har virkelig gitt meg bakegleden tilbake etter at jenta på 9 fikk diagnosen cøliaki nå i høst. takk, å jeg vil følge deg :)

Ønsker deg og dine en kjempefin Jul & Godt nytt år!

snuddpaahodet

14.des.2011 kl.12:42

Linda: Så utrolig bra, Linda :-) Veldig glad for å være til inspirasjon :-) Tusen takk for nydelig tilbakemelding.

God jul til dere også :-)

Jannicke

18.des.2011 kl.22:49

Tusen takk for kjempegod oppskrift!

Flott blogg med stor inspirasjon :)

Janne

19.des.2011 kl.21:17

Hei!

Flott blogg! Og kjempegod oppskrift på kakemenn! Min datter på 4 har hveteallergi og nå har jeg endelig funnet noe jeg kan lage..og som jeg får til! Skal også prøve pepperkakene med jyttemel:)

Hvor lenge holder kakemennene seg egentlig? Eller bør de fryses?

Hilsen Janne

snuddpaahodet

01.jan.2012 kl.01:01

Jannicke: Tusen takk, Jannicke :-)

snuddpaahodet

01.jan.2012 kl.01:02

Janne: Heisann Janne :-) Takk for hyggelig tilbakemelding :-) Jeg fryser gjerne kakemennene i poser på to-tre stykker for å ta opp etterhvert. Men de holder seg ganske bra i boks også :-)

Skriv en ny kommentar

hits