Glutenfri Panforte :-)



Herlig.... Deilig.... saftig...aromatisk....søt....crunchy....

Jeg vet ikke om jeg helt kan beskrive denne deilige italieneren :-)

Panforte er en italiensk julekake som er kraftig og sydlansk. Den består i hovedsak av nøtter og tørket frukt og de er svøpt i honning og smaker himmelsk :-) Det finnes sikkert mange varianter av denne, slik det gjør med de fleste julekaker. Jeg har latt meg inspirere av en jeg fant i et Maison Mat og vin fra 2007. Her kan du variere med den frukten eller de nøttene du vil. Jeg valgte en litt stor form i dag og fikk en litt lavere kake. Prøv deg litt fram og se hva du synes er fint og passende. Den er mektig og passer nok best i tynne biter. Den er vel verdt et forsøk og er ikke vanskelig å få til :-)

PANFORTE

100 gram skoldede mandler

50 gram usaltede pistasjenøtter ( feks den lille nøttefabrikken)

50 gram valnøttkjerner

75 gram rosiner

100 gram kandisert frukt ( Freia har sukat og fruktblanding som er perfekt)

135 gram honning

110 gram lyst rørsukker

1 ss vann

80 gram Semper mix ( bruk 75 gram hvetemel hvis du ikke skal ha den glutenfri)

1 ts malt kanel

1/2 ts malt nellik

1/2 ts malt muskat

melis til pynt

Hakk alle nøttene grovt

Vei opp frukten

Bland dette sammen i en stor bolle

Varm honningen og sukkeret forsiktig i en kaserolle

Tilsett vannet og la det koke i 1-2 minutter. Hell det så over nøtteblandingen

Bland det godt sammen og sikt over mel og krydder

Nå må du kna det godt sammen med hendene. Det er litt tungt og ser litt tørt ut, men det blir bra :-)

Sett en bakering på en plate dekt med bakepapir. Klipp strimler med bakepapir som du setter inn i ringen. Klem deigen ut i forma

Stek kaka på 140 grader varmluft i ca 35 minutter. Gå opp til 160 hvis du ikke bruker varmluft. Ta kaka ut og dekk den med et kjøkkenhåndkle til den er helt avkjølt

Sikt over et tykt lag med melis og sett kaka i kjøleskap. den er veldig holdbar og denne kan en smugspise av hele jula :-)

Som sagt laget jeg en lav variant og prøv gjerne en mindre og høyere

Denne skal settes fram på førjulsselskapet i dag :-)

God helg!







2 kommentarer

Izzywizz

18.des.2011 kl.01:44

Hei, hvilken springform str anbefaler du?

snuddpaahodet

01.jan.2012 kl.00:59

Izzywizz: Heisann :-) Til Panforte bruker jeg en relativt liten. Min form er 18 cm :-)

Skriv en ny kommentar

hits