Glutenfrie Lussekatter :-) Nydelig gode :-)Lucia er ikke før på tirsdag, men jeg legger disse ut i dag slik at dere som har barn i barnehage og på skole får sjans til å lage opp før den tid. Vi som har barn med cøliaki må være litt mer beredt enn det mange andre er. Det er ingen selvfølge at det blir disket opp ,med glutenfritt etter Luciatoget :-) Men disse er enkle å lage og de smaker som vanlige Luciaboller :-) De har gått ned på høykant her og jeg er litt usikker på om jeg rekker å få dem i frysen som planlagt :-)

Det er kjekt å legge et par-tre lussekatter i hver pose og fryse dem ned. Da er alt klart til Luciadagen og barnet kan ta posen med seg på skolen eller i barnehagen. Slik slipper en kjipe situasjoner med mandarin når alle de andre spiser boller.

LUSSEKATTER

150 gram smør

5 dl H-melk

1 pk rød fersk gjær

1 ss fiberhusk

1 egg

150 gram sukker

0,75 gram safran ( som er akkurat det som er i pakken fra apoteket :-))

1/2 ts salt

2 ts kardemomme

800 gram Semper glutenfri mix

 

Smelt smøret på middels varme og tilsett melka. Da blir melka akkurat lunken.

 

Smuldre gjær og strø på fiberhusk. Bland dette i bakebollen

Slå over melka og hell i sukker, safran, salt, kardemomme og egg

Bland inn melet og la maskina gå til det er en jevn deig.

La deigen hvile litt så den setter seg og blir lett å håndtere. Jeg synes det går mye letter med engangshansker på :-)

Form figurer og sett en rosin i svingene :-) Pensle med et sammenpisket egg

La det heve en halvtimes tid på et lunt sted.

Stek dem på 200 grader varmluft i ca 15 minutter. Pass på; glutenfritt tar fort farge og må ikke bli brent :-)

Avkjøl på rist eller server dem deilige og ferske :-)Santa Lucia
Svart senker natten seg
I stall og stuer.
Solen har gått sin vei,
Skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
Stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia

Mørket skal flykte snart
Fra jordens daler
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
Stige av røde sky
Sancta Lucia, Sancta Lucia

Natten er mørk og stum
Med ett det suser
I alle tyste rom
Som vingen bruser
Se, på vår terskel står
Hvitkledd med lys i hår-
Sancta Lucia, Sancta Lucia 

30 kommentarer

08.12.2011 kl.21:30

Hei.hvilken semper mix?Det er fleire av dei.Denne oppskrifta kom som bestillt =) har ein gutt på 4 år som må ga gl.fritt med deg på tirsdag.

snuddpaahodet

08.12.2011 kl.22:15

Anonym:Så bra :-) Jeg bruker vanligvis den som heter bare mix. Du kan sikkert bruke fin mix også :-) Lykke til!

Yasi

09.12.2011 kl.13:36

Mmmmm.. Så helt fantastisk ut!

09.12.2011 kl.14:53

Bur langt ute på landet så her er det neimen ikkje lett og få tak i alt nei =/

Har ein boks her som er mest rødt på og står semper mix med fiber. Er det den eller dei kartonglignenede boksene som er forma som melkekartongen,berre større?

Denne er bilde av ein pai med brokkoli og ost på framsida.

Ikkje heilt inne på desse semperproduktna.Kansje du kan senda meg eit bilde el til ein link som bildet av den semperpakka viser på?? gittenesheim@hotmail.com.Da hadde eg blitt SUUUUPER GLA =)

Ha ein fin dag videre.

Brigitte

snuddpaahodet

10.12.2011 kl.10:09

Yasi:Takk Yasi :-) Kjekt med fine tilbakemeldinger :-)

snuddpaahodet

10.12.2011 kl.10:21

Anonym: Heisann Brigitte :-) Nei, det er ikke like enkelt for alle å få tak i de retter produktene. Jeg er kjempeheldig som bor i Kristiansand. Der er det veldig aktuellt med glutenfritt og lett å få tak i det meste. Anbefaler å legge ferien hit :-) Men det finnes løsninger for dere andre også. Vi har en super nettbutikk som er lokalisert her. Den heter allergimat.no. De sender over hele landet og har absolutt det meste. Prøv den! Når det gjelder semper sin mix, er det den samme som du nevner, bare uten fiber. Den har gjerne bilde av sjokolademuffins utenpå. Varierer litt. Du kan også bruke noen av de andre, men da må du prøve deg litt fram med mengde. Vær litt obs på om det er mye bokhvete i melet, siden det smaker litt spesiellt. Et tips når det gjelder de melkekartongene, er pannkakemiksen. Den er kjempe!!

Jeg skal lage et innlegg med litt tips til dere som bor litt utenfor allfarvei, for du er definitivt ikke alene :-)

Lykke til!

Monica

11.12.2011 kl.19:04

Nå står Lussekattene til heving :-) Men prøvde både med og uten hansker, men deigen var utrolig klissete. Etter å ha ''bøtta oppi'' med mere Semper mix, måtte jeg tilslutt tilsette Jyttemel (FibraTeff) for å kunne jobbe med deigen. Hva bruker du til utbaking? Er veldig spent på resultatet :o)

snuddpaahodet

11.12.2011 kl.19:25

Monica:

Heisann Monica :-) Så dumt at det ble kliss. Lot du deigen hvile en stund før du begynte å jobbe med den? Det er et triks :-) Mine ble vldig lett å jobbe med altså. Du kan bruke litt vann eller en nøytral olje på hanskene. Det hjelper iallefall :-) Lykke til!!

FruE

11.12.2011 kl.20:18

Dette var en supergod deig! Den luftigste glutenfrie deigen jeg har bakt. Jeg byttet ut melk med vann, smør med melkefritt smør, kuttet egg, og brukte toro kakemiks istedet. Dermed ble de melk-, egg- og hvetestivelsesfri! Allikevel ble de supre.

Til dere som strever med å finne semper, det kan bli like bra med f.eks. TORO ;)

Takk for fin oppskrift!

Monica

11.12.2011 kl.20:27

Ja, jeg lot deigen hvile i ca 30 minutt. Men de ble kjempe gode og veldig luftige og fine :o)

snuddpaahodet

11.12.2011 kl.20:55

Monica: Så bra Monica :-)

12.12.2011 kl.20:31

Da er lussekattene lagd og dette er dei beste EVER. Tusen takk for at du delte oppskrifta med resten av oss.Dei var knald gode. Eg lagde lusser av nåken og trillde nåken vanlege runde og hadde rosiner inni,og nåken runde med mange lys kokesjokoladebiter inni.Jammmi.knald godt. Neste gang blir det vaniljekrem på toppen og melis. Eg brukte SEMPER FIN MIX.Håper lussekattene er like gode når lucia bollene skal etast i morgo..det gjenstår og sjå =) DETTE VAR SNOP.

Ha ein super kveld videre. Brigitte

12.12.2011 kl.20:34

olje i hendene gjorde underverket.litt semper mel på bordet. deigen oppå.og hevde i 30 min med kjørlehanduk over så knadde eg ut og lagde bollane på plata og etterhevde 30 min.

snuddpaahodet

12.12.2011 kl.22:19

Anonym: Supert, Brigitte :-)))

Kjekt å variere med samme deig når du finner noe du liker :-) Jeg fryser ned og tar opp etterhvert. Da er jeg sikker på å få fersk bakst hver gang :-)

snuddpaahodet

12.12.2011 kl.22:20

Anonym: Så flott :-) Håper du likte dem :-)

Torhild

13.12.2011 kl.13:19

Veldig gode lussekatter!! Takk for fin oppskrift!

Hilde Merete

13.12.2011 kl.16:10

De ble kjempegode!!!! Min første glutenfrie gjærbakst, er ny i dette faget.

TUSEN TAKK for at du deler så mange flotte oppskrifter med oss. Du har ihvertfall forenklet min overgang til glutenfri matlaging.

Ha en kjempefin tur i julen og kos deg masse!!!

Hilsen Hilde Merete.

Lise Rønnestad

13.12.2011 kl.23:36

Eg bytta ut melka med en boks original kesam - med veldig godt resultat! Deiga blei heilt som vanlig gjærdeig; kunne både eltast og bakast ut utan hanskar og ekstra mel :)

snuddpaahodet

14.12.2011 kl.12:45

Lise Rønnestad: Så flott, Lise :-) Bra tips. Jeg bruker også en del rømme, yoghurt og creme fraiche i baksten. Det gjør den utrolig saftig :-) Prøv sjokoladekaka med rømme, den er himmelsk :-)

snuddpaahodet

14.12.2011 kl.12:46

Hilde Merete: Så bra Hilde Marie :-) Tusen takk for skjønn tilbakemelding :-)

snuddpaahodet

14.12.2011 kl.12:48

Torhild: Takk for hyggelig tilbakemelding, Torhild :-)

Martin

16.12.2011 kl.09:16

Hei.

Ville bare takke deg for denne oppskriften. Etter jeg som 22 åring fant ut at jeg ikke tålte gluten, er nok lussekatter det jeg har savnet mest i julen. Denne oppskriften var derimot veldig lik min mors, den eneste forskjellen er at den som all annen glutenfri bakst blir litt kortere men smaken var fantastisk. Deigen lignet til og med på den jeg husker jeg jobbet med som liten, akkurat så klissete at bittelitt mel vil hjelpe deg og bake det ut.

Dette og de hvite kakemennene er det første fra din blogg jeg har bakt, men skal garantert følge med videre og se hvilke andre gode oppskrifter du har på lur da disse to imponerte.

Hege

20.12.2011 kl.20:03

Jeg bakte disse med Semper Fin Mix, lot den heve både før og etter utbaking, og de ble kjempegode! Deigen var lett å jobbe med også. Tips: noen ganger, hvis jeg ikke får til utbaking av gjærdeig med mel, gnir jeg inn hendene med matolje isteden, slik at deigen slipper. Nå har jeg fryst ned halve porsjonen slik at jeg kan ta opp og tine "fersk" bakst etter behov. Tusen takk for oppskriften, har tenkt til å bruke samme basisen minus safran for å lage solskinnsboller. :)

Tove J

27.12.2011 kl.15:03

Flott oppskrift som også ble gjort melkefri - og ble til nydelig julekake + boller på julaften formiddag (kutta ut safran). Dagen derpå måtte jeg bake brød (selvsagt tomt for brødet "vårt" til jul) - og da tok jeg med tipset om å la den stå litt, kna og så ha i former. Lurt med hansker! Men hvor lenge er det når deigen skal stå LITT (er det fem-.ti min - eller vanlig forheving? Jeg har tidligere bare hatt klissen deig i former, men kjekt å bake den ut.

snuddpaahodet

01.01.2012 kl.00:55

Martin: Så flott, Martin! det inspirerer meg å få så nydelige tilbakemeldinger :-) Lykke til videre :-)

snuddpaahodet

01.01.2012 kl.01:04

Hege: Så flott Hege :-) Ja dette er en god grunndeig som du kan lage nye variasjoner over. Håper du tryller fram masse godt :-)

snuddpaahodet

01.01.2012 kl.01:07

Tove J: Så flott, Tove :-) Håper det smakte :-) Jeg lar deigen hvile alt fra ca 10 minutter til en halv time. Den setter seg ganske raskt og blir mye lettere å jobbe med :-) Hansker og gjerne litt olje er lurt :-) Lykke til videre :-)

Torill

04.06.2012 kl.07:26

Fantastisk oppskrift til boller! Beste vi har smakt siden min datter fikk cøliaki for 9 år siden. Tusen takk:-)

Mona

12.12.2012 kl.21:04

Tusen takk for at du deler oppskiften din. Endret litt på oppskiften og nå kan jenta mi glede seg til gluten- og laktosefrie lussekatter på skolen i morgen :-)

snuddpaahodet

14.12.2012 kl.17:58

Takk for hyggelig tilbakemelding, Mona :-) Håper du finner flere oppskrifter du liker :-)Mona:

Skriv en ny kommentar

hits