En liten oppklaring hva angår Baileys :-)

Jeg har fått tilbakemeldinger på oppskriften med Baileyskonfekt. Vi ble litt usikre på om de som må ha glutenfritt kosthold kan drikke Baileys, eller ha det som smak i konfekt, som i dette tilfellet.

Jeg har sett meg litt rundt og fant god informasjon am dette på vinmonopolets sider.

Det kommer her:

Cøliaki og alkohol ? kva kan eg drikke?
Mange cøliakarar er usikre på om dei kan drikke alkohol. Her får du svar på nokre vanlege spørsmål.

Ein som har cøliaki, toler ikkje gluten. Gluten er eit protein som finst i kornslaga kveite, bygg og rug. Cøliaki er ein sjukdom i tynntarmen, og tilstanden er livslang. Med glutenfri kost er likevel dei fleste symptomfrie.

Alle opplysningar i denne artikkelen gjeld alkoholhaldige drikkevarer og cøliaki generelt. Dersom du har spørsmål om konkrete produkt frå sortimentet vårt, ber vi deg kontakte kundesenteret på 04560 eller kundesenter@vinmonopolet.no.

Vin
Vin er gjæra druesaft og inneheld ikkje gluten. Det gjer heller ikkje sterkvinar som portvin, sherry eller vermut. Sider er ikkje destillert og skal vere laga av frukt, dermed er sider òg fri for gluten.

Brennevin
Reint brennevin (utan andre tilsetjingar enn farge) som brandy, armagnac, cognac og grappa blir framstilt ved å destillere vin og er derfor glutenfritt. Brennevin som er produsert på potetsprit, inneheld heller ikkje gluten. Anna reint brennevin er tequila og rom. Likør, bitter, ?rusbrus? og aromatisert brennevin er tilsett smaks- og fargestoff, så det bør du unngå dersom du har cøliaki.

Kan cøliakarar drikke whisky?
Under destillering av kornbrennevin følgjer det ikkje gluten med, så whisky er som oftast ein trygg drikk for cøliakarar. Ver merksam på at enkelte whiskyar kan innehalde tilsetjingsstoff som cøliakarar kan reagere på.

Øl
Generelt tilrår vi personar med cøliakilidingar å unngå øl. Øl er laga av vatn, malt og humle. Malt kjem frå spirt bygg, og bygg inneheld gluten. Det finst likevel nokre unntak i form av glutenfritt øl. Dessutan meiner ekspertar at maisøl kan drikkast av dei aller fleste som ikkje toler gluten.

Informasjonen i denne artikkelen er basert på opplysningar frå ernæringsfysiolog Åsta Otteren Ellingsen i Norsk Cøliakiforenings Fagråd og professor Knut Lundin ved Rikshospitalet.

Meir informasjon får du ved å kontakte Norsk Cøliakiforening på telefon 22 79 91 70. Sjå òg www.ncf.no.

 

Baileys inneholder : Råstoff: Fersk irsk melk, irsk whisky, irsk brennevin, kakao og vanilje.

Altså : For meg ser det da ut til at Baileys er glutenfritt og kan brukes i glutenfri konfekt :-)

Én kommentar

Knut Andreas

06.11.2012 kl.05:33

Hei. Har gluten-intoleranse DH. Har prøvd Baileys, og fikk umiddelbar reaksjon. Har søkt på nettet, og fant dette fra produsenten: De bekrefter altså mine funn.

Dear ******,

Thank you for taking time to contact Baileys. We appreciate hearing from

our consumers, whether comments are complimentary or critical, because your

feedback is important.

In response to your inquiry, please be advised that Baileys is not Gluten

free. If your inquiry relates to an allergy we would advise you not

consumer the product or consult a physician before doing so. We sincerely

apologize for any inconvenience this may cause you.

Once again, thank you for contacting Baileys.

Sincerely,

Baileys Consumer Representative

Skriv en ny kommentar

hits